Yeni Dünyanın Yeni Baş Belaları ( Rusya-Çin)
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ulusal Savunma Stratejisi belgesini yayınladı. Belge, ABD’nin Rusya ve Çin karşısındaki askeri üstünlüğünün zayıflamakta olduğunu ve muhtemelen gelecekteki savunma harcamalarının da eski gücü tekrar yakalamak için çabalayacağını belirtti.
Pentagon’daki basın toplantısında “Savunma Bakanlığı Rusya ve Çin’e odaklanmalı” diyen Strateji ve Kuvvet Geliştirme’den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Elbridge Colby, “Sorun, askeri üstünlüğümüzdeki erozyon.” Dedi.
Colby, terörizmi “çok ciddi bir tehdit” olarak değerlendirdi ve yeni stratejinin ABD’nin terörizmle mücadele kararlılığını hiçbir şekilde azaltmayacagını söyledi ancak belgede “Şu an ABD ulusal güvenliğin ana endişe kaynağı terörizm değil, devletler arası stratejik rekabet.” ifadesi yer aldı.
Colby, Çin ve Rusya’nın deniz ve havacılık da dahil olmak üzere “tüm alanlarda” ilerlediğini kabul eden ABD, Rusya’nın “arsızca” sınır değişiklikleri yapmaya çalıştığına dikkat çekti. Belgede “Rusya, komşu ülkelerin sınırlarını ihlal ediyor ve komşularının ekonomik, diplomatik ve savunmayla ilgili kararları üzerinde veto gücü peşinde koşuyor dedi.
Çin’nin, Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığını genişletmeye çalıştığını belirten Colby. Çin küçük ada ve kayalıklara el koyup bunların çoğuna radar kuruyor ve ya uçak pistleri inşa ettiğini söylüyor. Belgede “Çin, Güney Çin Denizi’ni militarize ederken komşularının gözünü korkutmak için saldırgan ekonomik politikalara başvuran strateji takip ettiği” söyleyen Colby Yaptığı açıklamada , ABD’nin her iki ülkeye karşı “baskı ve gözdağı” oluşturma üzerine odaklanması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca Rusyanın yanı sıra Çinin de Suriyede sahaya inmesi aktif görev alması hatta Çinin Afrikadan tutun bir çok batı sömürgelerine müdahil olmasının yanı sıra Çin’in Suriye Büyükelçisi Qi Qianjin, 11 Şubat’ta yaptığı bir açıklamada Çin’in Suriye’de daha büyük bir rol oynamaya hazırlandığını söylemesi ABD Ulusal Savunma Stratejisi belgesini doğrular niteliktedir.
ABD’nin politikası, en azından İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana temelde değişmeden devam etti. Ana jeopolitik amaç, dünyanın tek süper gücü olarak ABD’nin bu konumunu koruması oldu ; ama bu durum son on yıl için geçerli değil fakat ABD herkesi böyle olduğuna inandırma umuduyla hala tek süper güçmüş gibi hareket etmekten de geri durmuyor.
Aslında ABD nin bu kadar çabaları tek süper güçlüğünü kaybettiğini gizleyip aksini göstermekle birlikte yükselen RUS-ÇİN ittifakının karşısında kaybettiği gücünü tekrar kazanma uğraşları da bu ittifak karşısındaki çaresizliğini ve tek süper güç olmadığını gösteriyor. son zamanlarda ABD- İNGİLTERE yakınlaşması ve İNGİLTERE-RUSYA arasındaki diplomatik kriz de Batılı devletlerin bu ikiliden(Rusya-Çin) rahatsız olmalarından kaynaklanmaktadır
Peki bundan sonra ne olacak sorusunun cevabı ise en kestirmeden söyleyecek olursak başımızdaki dert birdi üç oldu diyebiliriz. Çünkü bundan önce dünyada tek süper güç ve koalisyonları vardı onların politikaları çerçevesinde ülkeler dizayn edilirdi istedikleri ülkeye girer istedikleri adamları koyarlar istemedikleri şeyleri tek tek değiştirirlerdi ama şimdi öyle mi bunun en açık örneği Suriyedir. ABD istese de Rusyasız –İransız Suriyede bir halt edemeceğini anladı ya da örneği çoğaltırsak uzak ve Orta Asya ülkelerinde Çinsiz-Rusyasız bir şey yapamayacağını çok net gördü.
Gördü görmesine de halkı Müslüman olan ülkeler için bu ne anlam taşır ya da bir önceye göre ne gibi değişiklikler olur bu ülkelerde: Hani dedik ya dert birdi üç oldu . süper güçlerin ülkeleri dizayn etme kavgasında yine en çok zararı görecek olanlar da Müslümanlardır. Bu devletlerin gidip de kendi ülkelerinde açıktan savaş yapmaları da şuan için görünmüyor . Bu savaş, kontrol ettikleri ülkelerde askeri operasyon ana hatlarda ise ekonomik savaştan ibaret olacaktır. Yani bu savaşların askeri ayakları yine bizim topraklarımızda ekonomik ayağı ise Yeni İpek Yolu üzerinde olacaktır. Yeni İpek Yolunun yarısı da müslüman ülkelerden geçer yani kabak yine bizim başımızda patlayacak. Tıpkı Suriyede olduğu gibi. ABD de gelse sivil halkı vuracak, Rusaya da gelse sivil halkı vuracak . Bu süper güçlerin yeni iktidar kavgasında farklı bir şeyler de olabilir. Müslüman ülkelerin bazılarında beklenmedik ekonomik ve askeri yükselmeler olabilir. Çünkü eski süper gücün bazı kaleleri elinden gitti. Onun için de ABD rakiplerini bu bölgelerde yavaşlatmak için piyonlarından kale yapmak isteyebilir . ki yapmaya çalıştı da YPG/PYD yi Suriye sınırında düzenli bir ordu yapmaya kalkıştı. Bu sadece rusyaya karşı bir hamle değil aynı zamanda Çin ve Rusyanın Yeni İpek Yoluna da karşı bir hamleydi ama eski müttefiki tarafından bu piyon kale olmadan etkisizleştirildi. Pentagon: Bizi endişelendiren terörizm değil, Çin ve Rusya demesinin ardındaki sebeb de aynen budur. Şimdi bunların kavgaları sadece Orta doğuda değil Afrikada Orta ve Uzak asyada yani nerede karşı karşıya geliyorlarsa orda olacak.
Satrançta bir piyonun en fazla geleceği mertebe kale ve vezirliktir yani bir piyonun kaderinde en fazla vezirlik vardır onun da canı şahına bağlıdır yani şahını yaşatmak için yükselir Süper Güçlerin dünyayı yeniden dizayn etme kavgasında halkı Müslüman olan bu ülkelerden bazıları tabiri caizse vezirlik ve kalelik için verecekleri kavgada da en çok zararı yine bu ülkelerin halkı görecektir maalesef.