Genel

İnsansız Büyüklük

Cafer Keklikçi/Milli Gazete

Büyük bir marketin önü. Kaldırıma yanaştırılan arabaya marketten kasalarla domates, salatalık, patlıcan ve biberler taşınıyor. Üç beş kadın, domateslerden seçmeye çalışınca görevli, kadınlara seçmemelerini söylüyor. Kadınlar aldırış etmeyince yasak abla diyor. Domates almanın neresi yasak deyince onlar çöpe gidecek diyerek herkesi şaşırtıyor. Meyve sebzeler kasalarla çöpe gidiyor. Çöp konteynırları meyve sebze istemiş anlaşılan! Büyük marketler meyve sebze getirsin bize demişler, emir büyük yerden olunca marketler de ne yapsın hemen götürüyorlar! Emir büyük yerden, büyük kim, çöp konteynırları! Büyük zincir marketler olmasa çöp konteynırları aç kalır! İnsanların aç kalmasının önemi yok çöp konteynırları aç kalmasın yeter! Market sahip ve yetkilileri çöp konteynırlarını çok düşünüyorlar, ne yapsınlar yardım ediyorlar zavallılara! İnsanlara yardım mı dediniz! Kime diyorsunuz! Market yetkililerine mi! Sakın insanları ağzınıza almayın! Çöp konteynırları dururken insanlara yardım da neyin nesi! Çöpler aç duracak insanlar tok! Olur mu!

Sadece meyve sebze değil tarihi geçmiş ayran, yoğurt, peynir ve sucuk gibi gıdaları da kasalarla çöpe atıyor bazı büyük zincir marketler. Demek ki çöp konteynırları sadece meyve sebze yemek istemiyorlar üstüne yoğurt yemek istiyorlar ayran içmek istiyorlar! Ne yapsın market yetkilileri de peki o zaman deyip gönderiyorlar! Ne de olsa emir kullarıdır market yetkilileri! İnsanlara verseler, olur mu insanlar da kim! Efendim çalışanlarına verseler olmaz mı! Olmaz! Çalışan kim! Büyük marketlerde çalışan mı var! Kölelerin ne hakkı olabilir! Asgari ücretle çalışanlara bir de meyve sebze mi verilsin! Aç çöpler dururken zengin asgari ücretliye mi verilsin meyve sebzeler! Efendim başka insanlara vermiyorlar bari markette bizzat çalışan asgari ücretli yoksullara tarihi geçmeden iki üç gün önce verseler hem onlara yardım hem de yiyecek içeceğin çöpe gitmesi engellenmiş olmaz mı. Olmaz çöp konteynırları ne yapsın o zaman! Çöp konteynırları aç mı kalsın! Büyük marketler yardım yapsın büyük marketler israf etmesin de nasıl büyük market olsun! Büyüklük çöpte mi yani!

Büyüklük çöptedir. Kapitalizm çöpten beslenir. Kapitalizmin büyüklüğü çöp yığınlarıyla ölçülür. Bu konuda din iman da yoktur. Devasa çöpler kapitalizmin mabetleridir. Kapitalizmin birinci kuralı tam al yarı tüket yarı at. Tam tüketme ki bir daha ihtiyaç duy. Sürekli tüketmek kapitalizmin temel direğidir. O yüzden sürekli tüketim pompalanır. Kapitalizmin kitabında israf sözcüğü geçmez. Yardımsa kazan-kazan şeklindedir. Kapitalizmde yardım kazanç kazanma üzerinedir. Karşılığı yoksa yardım yoktur. Bu sebeple çöpe atılır ama yoksullara verilmez. Yoksullar gitsin bankadan kredi çeksin! Faizler de düşmüş! Yoksullar bankadan kredi çeksin marketten alışveriş yapsın çöpler büyüsün. Kapitalizmin devranı sürsün. Çöp yığınları büyüdükçe kapitalizm genişliyor. Büyük zincir marketler de bankalar da çöp konteynırlarıyla büyüyor.

Sahiplerine veya yetkililerine sorsanız tabi efendim israf haramdır derler. İsraf haram demekle kalmazlar ayaküstü bir güzel nutuk da çekerler. Yoksullara yardım deseniz daha cümle ağzınızdan çıkmadan yardım konusunda mangalda kül bırakmazlar. Ama kazın ayağı hiç de öyle değil. Ellerindeki imkânı imkânsızlarla paylaşmaktansa çöpe atmak daha uygun geliyor. Sadece meyve sebzeyi çöpe atmıyorlar sadece yiyecek içecekleri çöpe atmıyorlar bunlarla birlikte insanlığı da çöpe atıyorlar. Meyve sebze yiyecek içecekle birlikte israf da çöpe gidiyor yardım da çöpe gidiyor. Tam da kapitalizmin istediği gibi; insana ait ne kadar değer varsa hepsini çöpe atın diyor kapitalizm, büyük marketler de kapitalizmin kurallarına harfiyen uyuyor.
Çöp yığınlarından gelişiyor insansız büyüklük!

Daha Fazla

İktibas Çizgisi

İktibas Çizgisi Yönetici

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Kapalı