Genel

Türkiye-ABD’nin Suriye’deki anlaşması

Merve Şebnem Oruç/Daily Sabah

Ankara’nın tarihi ve Washington’un Suriye konusundaki ihtilafı, tutulmayan ABD sözleriyle doludur. Türkiye’nin hazır olmasının nedeni de budur, ancak ortak bir operasyon merkezi kuracak son bir anlaşmayı memnuniyetle karşılama konusunda da temkinlidir.

Türkiye ve ABD, 7 Ağustos’ta kuzey Suriye için ortak bir operasyon merkezi kurma konusunda anlaştılar. Benzer iki açıklamada, her iki hükümet de askeri heyetlerin 5-7 Ağustos tarihlerinde Türkiye Savunma Bakanlığı’nda buluştuğunu ve müzakerelerin ardından, Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermek üzere ilk tedbirleri derhal uygulamak üzere bir anlaşmaya vardıklarını belirtti. Türkiye’de güvenli bölgenin kurulmasını koordine etmek ve yönetmek için merkezi.

Ek olarak, her iki ülke de söz konusu güvenli bölgenin “barış koridoru” olacağını ve yerlerinden edilmiş Suriyelilerin eve dönmelerine yardımcı olmak için her türlü çabayı göstereceğini belirtti.

‘Barış koridoru’

Barış koridoru terimi ilk olarak 30 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Türkiye Ulusal Güvenlik Konseyi (MGK) tarafından yapılan bir bildiriyle kullanıldı. Açıklamada, “Suriye sınırındaki otorite boşluğu ülkemize yönelik tehditleri artırırken, bölgenin tüm terörist unsurlardan arındırılacağına ve bir barış koridoru inşa etmek için her türlü çabanın gösterileceğine dair kararlılığımızı teyit ediyoruz” dedi.

“Türkiye’nin stratejik ortaklık, savunma ve güvenlik konusundaki duyarlılığı ve beklentileri dile getirildi; NATO anlaşması ve ikili anlaşmalar gereği ülkemiz uluslararası hukuk ve uyuşuk sunt servanda kapsamına uyuyor (anlaşmalar yapılmalı); MGK ‘nın açıklamasına göre, aynı duyarlılık müttefiklerimizden de bekleniyor.
MGK’nın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’ye olan yeminini yineledi ve 4 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kuzey Suriye’deki teröristlerin, yani yasadışı PKK’nın Suriye’deki Halk Koruma Birlikleri (YPG) teröristlerin temizlenmesi için bir operasyon başlatacağını söyledi. Erdoğan, ABD’yi 2016’da ve 2018’de Suriye’deki iki operasyondan sonra Fırat Nehri’nin doğusundaki ABD destekli YPG’ye yönelik bir Türk saldırısı hakkında defalarca uyardı. Uzun zamandır devam eden diplomatik müzakerelerin herhangi bir çözüme ulaşamadığı, Erdoğan’ın bir kez daha hatırlatması gerekti Yine güvenli bir bölge oluşturmak ve Türkiye’nin stratejik ortağı olan ABD’nin dostane bir teklif getirmemesi durumunda Türkiye’nin tek başına müdahale edeceğini söyledi.

Erdoğan’ın kapıda bekleyen bir Türk müdahalesiyle ilgili son sözlerinden iki gün sonra, iki ülkenin askeri delegasyonu çatışmaya son vermek için masaya oturdu. Her iki ülke de, sıkı müzakerelerin ardından yapılan anlaşma hakkında benzer açıklamalar yayınlasa da, güvenli bölgenin büyüklüğü gibi ne tür bir yol haritasının tam olarak üzerinde anlaşıldığına dair çok az ayrıntı verdiler; ve yine de, önümüzde yeni bir sahne var. Türkiye, kuzey Suriye’deki güvenlik bölgesinin derinliğinin 30-40 kilometre olacağı tespit edildi. Ankara ayrıca ABD’nin Silahları Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve YPG teröristlerinden ele geçirmesi konusunda ısrar ediyor. Ayrıca, söz konusu bölgenin Türkiye ile Suriye sınırı boyunca 460 kilometre uzunluğunda olması gerekiyor. Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre, güvenli bölge iki bölümden oluşmalı: Birinci kısım, Irak rejimi kuvvetleri şu anda şehri kontrol ettiğinden beri Irak-Suriye sınırından Qishishli’ye başlayacak ve ikincisi, 2016’da Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından DAEŞ’ten kurtarılan Suriye kasabası Jarablus’a uzanan Qamishli’den başlayacak. ABD’nin henüz Ankara’nın bu taleplerini kabul edip etmediğini bilmiyoruz. Ayrıca, hala PYD / YPG teröristleri tarafından kontrol edilen Manbij kentinin anlaşmanın bir parçası olup olmadığını bilmiyoruz. Bunun dışında, diğer soru, Türkiye’nin 1995’te 8.000’den fazla sivilin NATO güçleri gözetiminde hayatını kaybettiği Srebrenitsa katliamı gibi bazı felaketlerden kaçınmak için başından beri savunduğu güvenli bölgeyi yalnızca kontrol edip edemeyeceğidir. sivilleri savunması gerekiyordu. Cevaplanmamış başka çok fazla soru var.

Yine de ABD, son 40 yılda yaklaşık 40.000 ölümden sorumlu olan ve yalnızca Türkiye tarafından değil, aynı zamanda ABD tarafından da terör örgütü olarak nitelendirilen PKK’nın Suriye kanadı olan YPG’ye karşı Türk askeri saldırılarını geçici olarak önledi. yanı sıra. Yeni projeyi ilerletmek için, 3. askeri komutadaki ABD askeri personelinin altı üyesinden oluşan bir heyet, Suriye sınırındaki Türkiye Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesine ve bu hafta 90 ABD personelinin komutan yardımcısı tarafından geldi ABD Avrupa Komutanlığı komutan yardımcısının Şanlıurfa ziyareti. Dün, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri komutanları, kurulacak olan ortak operasyon merkezine ilişkin denetimler için Şanlıurfa’ya gitti.

Bu iyi bir başlangıç ​​ama yeterli değil. ABD’nin koordineli faaliyetler için hızlı bir şekilde harekete geçmesi beklenir. Türk analistler ve hatta Türk toplumu, anlaşmayı henüz karşılamadılar, ancak yakın geçmişte birçok yerine getirilmemiş Amerikan vaadiyle karşılaştılar. ABD’nin bu sefer vaatlerini sürdürüp sürdürmeyeceğini ve mümkün olan en kısa sürede koordinasyona başlayıp başlamayacağını sordular. Veya “ABD, vaat edilen önlemleri uzun bir süre boyunca tekrar durduracak mı?” Cidden, bu ABD’den gelen son kırık söz mü olacak?

Türkiye Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye barış koridorunun detayları konusundaki tutumunu değiştirmedi. Ankara’nın farklı bir strateji benimsediğini bildiren inkar, gerçeği yansıtmadıklarını söyledi. Daha önce birçok kez vurgulandığı gibi, Türkiye yalnızca Suriye’nin kuzeyine müdahale etmeye hazırdır ve üçüncü müdahalesini geciktirmeyecektir; ve eğer ABD ile koordinasyon işe yaramazsa olacak.

Ankara’nın anlaşmaya ilk tepkisinin olumlu olduğu görülmesine rağmen, Türk ordusu ve diplomatik çevreleri Türkiye’nin geri kalanı kadar temkinli. Anlaşmanın uygulanması yakında başlasa bile, Ankara kesinlikle Washington’un barış koridoru için çok daha dar bir alanda (beş kilometre derinlikte) ısrar etmeyi bırakıp durdurmayacağını soracaktır. Başka bir soru, ABD’nin sonunda PKK / YPG’yi silahlandırmayı bırakması.

Güven kaybı

Uzun süredir Türkiye, çok fazla kırılan sözlerin ardından müttefiki ile güvenini ve güvenini kaybetti. İki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye bölgedeki ABD’nin en önemli stratejik müttefiklerinden biri olmasına rağmen, düşük bir noktada bulunuyor. Üzerinde anlaşamadıkları pek çok konu arasında Suriye öncelikli öneme sahip ve ABD, son altı yılda Türkiye’ye son tutulan pek çok söz verdi.

Obama’nın Suriye’nin kasabası Beşar Esad’ı devirme arzusuyla başlayıp, ardından Suriye’de birçok kez kullanılmış, neredeyse tamamen rejim kuvvetleri tarafından kullanılan kimyasal silahlar hakkındaki fikrini veya ünlü “kırmızı çizgisini”; fikrini tekrar değiştirdiğini ve yaklaşık 1.700 sivilin öldüğü Ghouta katliamının ardından 2013’te verdiği sözü kırdığını söylemeye gerek yok. Ankara’yı birçok mülteciyi ağırladığı için alkışlarken ve ülkesinin ve Batı’sının Türkiye’nin bu yükü taşımasına yardım edeceğine söz verirken, bu asla olmadı. Obama, Esad’ın görevinden ayrıldıktan sonra Suriye’yi tekrar bir araya getirmek için Özgür Suriye Ordusunu desteklemesi gerekiyordu. ABD’nin önderliğindeki masada, Suriye’de, Suriye’de seçilen Suriye muhalefet güçlerini DAEŞ’le savaşmak için başlatılan bir Suriyeli Tren ve Donanma Programı yapıldı. Bu da asla olmadı. Günün sonunda Suriye muhalefet güçleri DAEŞ ve Esad rejimine karşı zayıfladı, çünkü Batıda sözde müttefiklerinden bir kurşun bile alamadılar ve Obama, ülkenin en örgütlü grubu olduğunu söylemeye başladı. DAEŞ’le mücadele etmek için zemin PKK’nın Suriye’deki bağlı kuruluşu YPG teröristleriydi. Sonunda ABD, Türkiye’deki terör eylemlerine devam etmek için bir kısmı PKK tarafından tünellerle taşınan YPG’ye tonlarca silah ve mühimmat göndermeye başladı.

Bir başka örnek: Türkiye Suriye’de iki kara operasyonu gerçekleştirmeden önce bile, ABD yetkilileri, YPG’nin Fırat Nehri’nin batısına adım atmaması gerektiği yönündeki Türkiye’nin kırmızı çizgisinin farkındaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kırmızı çizgiyi 2015’in sonlarından beri vurguluyor.

Ankara’nın toleransı

Türkiye, Manbij’i tutan kuvvetlerin yerel olması şartıyla, 2015 yılının Aralık ayında Manbij’in güneyini ele geçirmek için Suriye Demokratik Güçlerinin önderliğindeki bir saldırıyı hoş gördü. Ankara, yaklaşık 300 ABD Özel Kuvvetleri üyesiyle DAEŞ’le mücadele etmek için Manbij’e giren ABD destekli YPG ile yaşamayı kabul etti. Bununla birlikte, durumu YPG’nin şehir Daesh’i temizledikten sonra Manbij’den ayrılması ve Manbij’in ABD yetkililerinin kabul ettiği sakinlerine bırakmasıydı. Ancak, YPG asla ayrılmadı. Açıkçası, ABD, PKK’nın daha sonra PKK’nın yönettiği bir vatansever olacak Suriye-Türkiye sınırında bir koridor kurma isteğini görmezden geldi. Obama’nın Başkan Yardımcısı Joe Biden, ilk Türk müdahalesi Fırat Kalkanı Operasyonu başladığında Ankara’da oldu ve açıkça şunları söyledi: “Hayır [PKK] koridoru yok, dönem. Türkiye sınırında ayrı bir varlık yok, birleşik bir Suriye. Katılan YPG Suriye Demokratik Güçlerinin bir parçası olan unsurları, nehrin karşısına geçmeleri gerektiğini açıkça belirttik. Bu taahhüdünü sürdürmezlerse, hiçbir koşulda Amerikan desteği alamazlar, alamazlar ve asla. ”

Yine, Eylül 2016’da Çin’deki G-20 zirvesi sırasında Obama, Fırat’ın doğusundaki YPG teröristlerini geri çekmeyi kabul etti. Ama bu da asla olmadı.
Şubat 2018’de, Türkiye ve ABD, kuzey Suriye ile başlayan farklılıklarının üstesinden gelmek için birlikte çalışacaklarını ve her iki tarafın da üst düzey toplantılar yapıldığı için birbirlerinin güvenlik ve savunması için çalışmayı taahhüt ettiklerini belirten ortak bir bildiri yayınladı. Ankara ve Washington. ABD Savunma Bakanı Rex Tillerson, iki ülkenin birlikte olacağı ve birlikte hareket edeceği ve bir kriz noktasına ulaşan sorunları çözeceği sözü verdi. Masanın en büyük konusu yine ABD’nin Suriye’de YPG teröristlerini desteklemesi ve silahlandırması oldu. Sonra ne oldu? Trump birkaç gün içinde Tillerson’u kovdu ve halefi Mike Pompeo liderliği sallamayı seçti.

4 Haziran 2018’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Washington’da bir araya geldi ve Manbij hakkında bir yol haritası üzerinde görüştüler. Çavuşoğlu ve Pompeo, Brüksel’de de bir araya geldi ve Zeytin Şubesi Operasyonunu ve diğer konuları ele aldı. Türk ve ABD kuvvetleri Manbij’de ortak devriyelere başladılar, ancak YPG ‘nin çıkarılması için ikinci bir adım yoktu.

Çekilme kararı

Başkan Donald Trump’ın ABD askerlerini bu yılın başlarında Suriye’den çekme kararından bahsedelim mi? Bu karar Washington’daki pek çok PKK sempatisini travmatize etmiş olsa da, Türk ve Amerikan kuvvetleri çekilmeden sonra doğu Suriye’nin durumunu koordine etmek için çalışıyorlardı; ama yine olmadı.

Eğer devam edersem, bu liste daha da uzayacak, ama sanırım bu konuyu anladın. Ankara’nın tarihi ve Washington’un Suriye konusundaki ihtilafı, tutulmayan ABD sözleriyle doludur. Bu nedenle Türkiye, gerçekten çalışacak ve nihai varış noktasına ulaşacak ortak bir operasyon merkezi kuracak bir nihai anlaşmayı memnuniyetle karşılamaya hazırdır, ancak arkada defalarca bıçaklandıktan sonra çok temkinlidir

 

Önemli Not: Yukarıdaki yazı, yazarın şahsi görüşlerini içermekte olup, İktibas Çizgisi.com un yayın ve düşünce yapısını yansıtmıyor olabilir. İktibas Çizgisi olarak, kâr amacı gütmeyen yayın politikamız gereği okumaya değer bulduğumuz yazıları, takipçi kitlemizle buluşturmak için tam metin olarak yayınlıyoruz

Daha Fazla

İktibas Çizgisi

İktibas Çizgisi Yönetici

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Kapalı